Ukælet brød (Grant-brød)
Et simpelt, groft fuldkornsbrød uden æltning – fugtigt, saftigt og med en mild nøddeagtig smag. Oprindeligt skabt af Mrs. Doris Grant i 1944 som et sundt, hverdagsvenligt brød, der er lige så nemt som det er velsmagende.
1 brød
Ca. 2 timer (inkl. hævetid)
Det skal du bruge
530 g fuldkornshvedemel (gerne stenmalet)
420 ml vand (kropstempereret, ca. 37 °C)
8 g sukker (ca. 2 tsk)
5 g tørgær (ca. 1½ tsk)
¾ tsk salt
lidt olie eller smør til formen
Sådan gør du
- Bland mel og salt i en stor skål. Lun evt. skålen let – så får gæren et bedre startmiljø.
- Rør sukker og tørgær ud i ca. 50 ml af det lunkne vand, og lad det stå 10 minutter, til det begynder at skumme.
- Hæld gærblandingen i melet sammen med resten af vandet, og rør dejen sammen med en træske. Den skal være fugtig og glat – ikke fast som en traditionel dej.
- Smør en brødform (ca. 1 liter) og varm den let. Fordel dejen i formen, glat overfladen, dæk med et klæde og lad hæve lunt i ca. 20-25 minutter, til den er hævet med cirka en tredjedel.
- Bag brødet midt i ovnen ved 190 °C i 45-50 minutter, til det er gyldent og lyder hult, når du banker på bunden.
- Køl brødet af på rist.
Tip:
Brødet holder sig saftigt i op til 5 dage og bliver fantastisk som ristet brød på dag 3-6.
Kalorier: ca. 220 pr. 100 g
