Foto af Valeria Boltneva: https://www.pexels.com/da-dk/foto/mad-dessert-sod-kage-10865942/
| | |

Basbousa – semuljekage med sirup

Ingredienser (til en lille bradepande, ca. 20×20 cm)

Basbousa er en skøn mellemøstlig semuljekage, der er elsket i store dele af verden – og med god grund. Den er saftig, sød og nem at lave, og den karakteristiske smag af semulje og sirup gør den både eksotisk og hjemlig på samme tid. Her får du en enkel opskrift med yoghurt og kokos, som passer perfekt til både hverdag og fest.

Dej:
200 g grov semulje (ikke den fine type til pasta)
50 g kokosmel
100 g sukker
1 tsk bagepulver
1 knsp salt
1½ dl naturel yoghurt (ikke græsk)
½ dl rapsolie
1 tsk vaniljesukker
Evt. mandler eller pistacienødder til pynt

Sirup:
1½ dl sukker
1 dl vand
1 tsk citronsaft
Evt. 1 tsk rosenvand eller appelsinblomstvand (valgfrit)


Fremgangsmåde

  1. Tænd ovnen på 180 °C (alm. ovn).
  2. Rør dejen sammen: Bland semulje, kokosmel, sukker, bagepulver, salt og vaniljesukker i en skål. Tilsæt yoghurt og olie, og rør det hele sammen – det bliver en lidt fast og grynet masse.
  3. Smør en form og fordel dejen jævnt i den. Glat overfladen med bagsiden af en ske dyppet i vand. Markér firkanter med en kniv og læg evt. en mandel eller pistacienød i midten af hver.
  4. Bag midt i ovnen i ca. 30–35 minutter, til den er gylden og gennembagt.
  5. Lav imens siruppen: Kog sukker, vand og citronsaft op i en lille gryde. Lad det simre i 10 minutter, til det tykner lidt. Tilsæt evt. rosenvand eller appelsinblomstvand og tag gryden af varmen.
  6. Hæld siruppen over kagen lige når den kommer ud af ovnen. Brug en ske, så det fordeles jævnt. Kagen skal være varm, siruppen lun.
  7. Lad kagen trække i mindst 1 time – gerne mere – før du skærer helt igennem og serverer.

Tip:
– Kagen smager også godt dagen efter.
– Du kan erstatte yoghurt med kærnemælk eller planteyoghurt.
– Prøv med appelsinskal eller kardemomme for variation.

Basbousa er en af de kager, der bare bliver bedre, jo længere den står – og som hurtigt forsvinder igen, når man serverer den. Brug den som dessert, til kaffen eller som noget lidt anderledes at sætte på kagebordet. Prøv dig også frem med appelsinskal, rosenvand eller hakkede nødder – mulighederne er mange!

Kalorier: ca. 310 pr. 100 g

Lignende indlæg