Billede kilde: Grafik af Thomas Jean Nilsen, lavet med Canva
For nylig så jeg en fantastisk kage på Instagram, postet af min engelske kammerat, Owen Blandy.
Owen er kok for EF Education-EasyPost holdet under Tour de France 2024, og han havde lavet denne lækre kage til dem. Kombinationen af søde kartofler, appelsin og kardemomme giver kagen en vidunderlig smag og fugtig tekstur, mens lime og ricotta fyldet tilføjer en frisk og cremet kontrast.
Jeg blev inspireret til at prøve opskriften selv, og resultatet var intet mindre end fantastisk!
Denne kage er perfekt til enhver lejlighed, og jeg håber, du vil nyde at bage og smage den lige så meget, som jeg gjorde.
Ingredienser til kagen
- 2 mellemstore søde kartofler (ca. 400 gram sød kartoffelpuré)
- 240 gram hvedemel
- 1 ½ tsk bagepulver
- 1 tsk natron
- 1 tsk stødt kardemomme
- ½ tsk salt
- 1 tsk kanel (valgfrit)
- 250 gram sukker
- 120 gram smør (stuetemperatur)
- 3 store æg (ca. 150 gram)
- 1 tsk vaniljeekstrakt
- Skal og saft fra 1 appelsin (ca. 130 gram)
Ingredienser til fyldet
- 250 gram ricottaost
- 30 gram flormelis
- Skal og saft fra 1 lime (ca. 70 gram)
- ½ tsk vaniljeekstrakt
- 60 gram flødeskum (valgfrit for ekstra cremet konsistens)
Forberedelse af sød kartoffelpuré
- Forvarm ovnen til 200°C.
- Skræl og skær de søde kartofler i tern. Bag dem i ovnen i ca. 25-30 minutter, eller indtil de er møre.
- Lad dem køle af, og blend dem til en glat puré. Sæt til side.
Forberedelse af kagen
- Forvarm ovnen til 175°C. Smør en brødform og beklæd den med bagepapir.
- I en stor skål, sigt mel, bagepulver, natron, kardemomme, salt og kanel (hvis brugt) sammen.
- I en anden skål, pisk smør og sukker sammen, indtil det er let og luftigt.
- Tilsæt æggene et ad gangen, og pisk godt efter hvert æg. Tilsæt vaniljeekstrakt, appelsinskal og appelsinsaft.
- Rør sød kartoffelpuréen i smørblandingen, indtil det er godt blandet.
- Tilsæt de tørre ingredienser lidt ad gangen, og rør indtil dejen er jævn.
- Hæld dejen i den forberedte brødform, og bag i ca. 45-55 minutter, eller indtil en tandstik indsat i midten kommer ud ren.
- Lad kagen køle helt af på en bagerist.
Forberedelse af lime og ricotta fyld
- I en skål, rør ricotta, flormelis, limeskal, limesaft og vaniljeekstrakt sammen, indtil det er godt blandet.
- Hvis du ønsker en mere luftig fyld, kan du forsigtigt folde flødeskum i ricottablandingen.
Samling
- Når kagen er helt afkølet, skær den forsigtigt i halve på langs.
- Fordel lime og ricotta fyldet jævnt på den nederste halvdel af kagen.
- Placer den øverste halvdel af kagen ovenpå fyldet.
- Drys evt. med flormelis på toppen for ekstra pynt.
Servering
Skær kagen i skiver og servér. Den er perfekt til en eftermiddagskaffe eller som en dessert. Velbekomme!
274 kcal pr. 100 gram kage