Spring til indhold

Svenske Lucia-boller (Lussekatter)

Billede af Malin af Kleen fra Pixabay

Lucia-dag, der fejres den 13. december, er en tradition, som både Danmark og Sverige deler. Denne højtid er kendt for sine smukke lysoptog, hvor børn og unge går i procession iført hvide kjortler og bærer lys. I Sverige er Lucia-dag en af de mest elskede traditioner, hvor dagen også fejres med de klassiske lussekatter – en safranbolle, som har en smuk gylden farve og en mild, sød smag. Her får du en opskrift på disse lækre boller, som du kan bage derhjemme for at bringe lidt af Lucia-magien ind i dit køkken.

Ingredienser:

  • 50 g gær
  • 150 g smør
  • 5 dl mælk
  • 1 g safran
  • 150 g sukker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 æg
  • ca. 900 g hvedemel
  • Rosiner til pynt
  • 1 sammenpisket æg til pensling

Fremgangsmåde:

  1. Smuldr gæren i en stor skål. Smelt smørret i en gryde, tilsæt mælken, og varm det op til fingervarmt (ca. 37°C). Hæld det over gæren, og rør, indtil den er opløst.
  2. Tilsæt safran, sukker, salt, æg, og det meste af melet. Rør dejen sammen, og ælt den derefter, indtil den er glat og smidig. Tilsæt mere mel, hvis det er nødvendigt.
  3. Dæk dejen til, og lad den hæve et lunt sted i ca. 1 time, eller indtil den er fordoblet i størrelse.
  4. Slå dejen ned, og del den i ca. 20-24 stykker. Rul hvert stykke ud til en lang pølse, og form dem til S-formede boller (Lussekatter). Læg dem på en bageplade med bagepapir.
  5. Tryk en rosin ned i midten af hver spiral på bollerne. Dæk dem til, og lad dem hæve i yderligere 30 minutter.
  6. Forvarm ovnen til 225°C. Pensl bollerne med det sammenpiskede æg, og bag dem i 8-10 minutter, eller indtil de er gyldne.
  7. Lad Lucia-bollerne køle af på en bagerist. De er bedst, når de serveres lune med en kop gløgg eller kaffe.

Lucia-dag er en tid for lys og fællesskab, og disse safranboller bringer både varme og hygge ind i hjemmet. I Danmark er Lucia-optoget også blevet en fast tradition, især i skoler og kirker, hvor børn går i optog og synger Lucia-sangen. Selvom det er en svensk tradition, er den blevet en kær del af den danske jul. Bag en portion Lussekatter og del dem med venner og familie, så I sammen kan fejre lysets fest.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.