Foto af Polina Tankilevitch: https://www.pexels.com/da-dk/foto/dessert-laekker-delikat-stilleben-5419097/
| |

Klassisk æbletærte med McDonald’s-smag

Ingredienser (ca. 8 personer / 1 tærteform ~ Ø24–26 cm)

Æblefyld

  • 4 æbler, skrællede og skåret i tern
  • 53 g sukker
  • 83 g lyst rørsukker
  • 1 tsk stødt kanel
  • ¼ tsk allehånde
  • ½ tsk salt
  • Saften fra 1 citron
  • 1 spsk majsstivelse rørt ud i 2 spsk vand

Tærtedej

  • 375 g hvedemel
  • 10 g sukker
  • 10 g salt
  • 170 g koldt smør i tern
  • Ca. 100 ml isvand

Til pensling / topping

  • 1 æg + 1 spsk vand (til pensling)
  • 100 g sukker
  • 1 tsk kanel
  • ½ tsk garam masala (valgfrit)
  • ¼ tsk muskatnød

Fremgangsmåde

  1. Lav æblefyldet
    • Kom æbletern, sukker, rørsukker, kanel, allehånde, salt og citronsaft i en gryde.
    • Kog ved middel varme i ca. 15-20 minutter, til æblerne er bløde og væsken begynder at karamellisere.
    • Rør majsstivelse + vand i og bring i kog igen, indtil fyldet tykner lidt.
    • Tag af varmen og lad fyldet køle så meget, at det ikke “drukner” dejen, når du lægger det i — men det må gerne være lunt.
  2. Lav tærtedejen
    • Bland mel, sukker og salt i en skål.
    • Smuldr smørret i, til blandingen ligner groft sand.
    • Tilsæt isvand lidt efter lidt, indtil dejen samler sig (men ikke bliver klistret).
    • Form dejen til en kugle, pres den flad, pakket ind i plastfilm og læg den på køl mindst 1 time.
  3. Forbered tærten
    • Forvarm ovnen til 200 °C varmluft / 220 °C almindelig ovn.
    • Rul ca. ⅔ af dejen ud og beklæd bunden og siderne af tærteformen (Ø24–26 cm).
    • Hæld æblefyldet i formen.
    • Rul resten af dejen ud og læg over som låg — du kan lave rist eller dæk med hele stykker og lave et mønster eller snit i toppen, så damp kan slippe ud.
  4. Pensling og topping
    • Pisk æg + vand og pensl dejen.
    • Drys med sukker, kanel, muskat og garam masala (valgfrit).
  5. Bagning
    • Placer tærten midt i ovnen.
    • Bag i 25-35 minutter, til skorpen er gylden og sprød, og fyldet bobler en smule i gennem snittene i låget.
    • Hvis kanten bliver for mørk, kan du dække tærten med stanniol de sidste 10 minutter.
  6. Afkøling og servering
    • Lad tærten køle 10-15 minutter før servering, så fyldet sætter sig lidt.
    • Server gerne med flødeskum, vaniljeis eller creme fraiche.

Lignende indlæg