Nem risengrød i ovnen
Risengrød er en klassiker i det danske køkken – både som hyggelig vintermad og som base for risalamande. Men det kan være besværligt at stå og røre i gryden for ikke at risikere, at det brænder på. Heldigvis findes der en nemmere metode: Risengrød i ovnen! Her får du en opskrift, der kræver minimal indsats og aldrig koger over.
Ingredienser
1 liter sødmælk
2–3 dl vand
225–250 g grødris
1 nip salt
Evt. 1 stang vanilje (hvis det er til risalamande)
Fremgangsmåde
- Kog vandet op. Hæld vandet i en ovnfast gryde og bring det i kog.
- Tilsæt ris. Kom grødris i og lad dem småkoge 2–3 minutter under omrøring.
- Tilsæt mælk. Hæld mælken i lidt ad gangen under omrøring. Tilsæt salt og evt. vanilje (flæk stangen og skrab kornene ud; kom både korn og stang i).
- Kort opkog. Bring forsigtigt tilbage til kogepunktet, mens du rører, så det ikke brænder på.
- I ovnen. Sæt låg på og stil gryden i forvarmet ovn ved 120 °C (alm. ovn) i ca. 50 minutter.
- Rør igennem. Tag gryden ud og rør godt. Hvis grøden virker lidt løs, giv den 5–10 minutter mere uden låg.
- Sæt grøden. Lad den gerne stå 5–10 minutter på komfuret for at sætte sig før servering.
Tip – dyne-metoden
Efter trin 4 kan du i stedet pakke gryden (med låg) ind i en dyne. Beregn ca. 1½–2 timer og rør i den undervejs; giv evt. et kort opkog igen, hvis den skal varmes igennem.
Server med smørklat og kanelsukker – eller brug den som base til risalamande, hvis du har tilsat vanilje.
Når først du har prøvet at lave risengrød i ovnen, er det svært at gå tilbage til den gammeldags metode. Det er nemt, brænder ikke på – og smager helt, som det skal. Brug den som den er, eller forvandl den til risalamande med lidt fløde og vanilje. Velbekomme!
Kalorier: ca. 115 pr. 100 g
