Klassisk æbletærte med McDonald’s-smag
Ingredienser (ca. 8 personer / 1 tærteform ~ Ø24–26 cm)
Æblefyld
- 4 æbler, skrællede og skåret i tern
- 53 g sukker
- 83 g lyst rørsukker
- 1 tsk stødt kanel
- ¼ tsk allehånde
- ½ tsk salt
- Saften fra 1 citron
- 1 spsk majsstivelse rørt ud i 2 spsk vand
Tærtedej
- 375 g hvedemel
- 10 g sukker
- 10 g salt
- 170 g koldt smør i tern
- Ca. 100 ml isvand
Til pensling / topping
- 1 æg + 1 spsk vand (til pensling)
- 100 g sukker
- 1 tsk kanel
- ½ tsk garam masala (valgfrit)
- ¼ tsk muskatnød
Fremgangsmåde
- Lav æblefyldet
- Kom æbletern, sukker, rørsukker, kanel, allehånde, salt og citronsaft i en gryde.
- Kog ved middel varme i ca. 15-20 minutter, til æblerne er bløde og væsken begynder at karamellisere.
- Rør majsstivelse + vand i og bring i kog igen, indtil fyldet tykner lidt.
- Tag af varmen og lad fyldet køle så meget, at det ikke “drukner” dejen, når du lægger det i — men det må gerne være lunt.
- Lav tærtedejen
- Bland mel, sukker og salt i en skål.
- Smuldr smørret i, til blandingen ligner groft sand.
- Tilsæt isvand lidt efter lidt, indtil dejen samler sig (men ikke bliver klistret).
- Form dejen til en kugle, pres den flad, pakket ind i plastfilm og læg den på køl mindst 1 time.
- Forbered tærten
- Forvarm ovnen til 200 °C varmluft / 220 °C almindelig ovn.
- Rul ca. ⅔ af dejen ud og beklæd bunden og siderne af tærteformen (Ø24–26 cm).
- Hæld æblefyldet i formen.
- Rul resten af dejen ud og læg over som låg — du kan lave rist eller dæk med hele stykker og lave et mønster eller snit i toppen, så damp kan slippe ud.
- Pensling og topping
- Pisk æg + vand og pensl dejen.
- Drys med sukker, kanel, muskat og garam masala (valgfrit).
- Bagning
- Placer tærten midt i ovnen.
- Bag i 25-35 minutter, til skorpen er gylden og sprød, og fyldet bobler en smule i gennem snittene i låget.
- Hvis kanten bliver for mørk, kan du dække tærten med stanniol de sidste 10 minutter.
- Afkøling og servering
- Lad tærten køle 10-15 minutter før servering, så fyldet sætter sig lidt.
- Server gerne med flødeskum, vaniljeis eller creme fraiche.
