Foto af Katerina Holmes: https://www.pexels.com/da-dk/foto/mad-italiensk-hand-kvinder-5907627/
| |

Sådan får du perfekt pasta – hver gang

Det virker måske simpelt: kog vand, tilsæt pasta, og bum – aftensmaden er klar. Men vil du tage din pastatilberedning et skridt op og få den til at smage som i Italien, er der et par ekstra tricks, der gør en verden til forskel. Her får du mine bedste råd.

Vælg en god pasta
Start med at vælge pasta af ordentlig kvalitet. Italiensk pasta lavet i bronzeforme (ofte kaldet “bronze cut”) har en ru og mat overflade, som suger sauce bedre.

Frisk pasta egner sig bedst til cremede saucer eller hurtige saucer – altså dem, der bliver færdige på den tid, det tager pastaen at koge. Det kan fx være pesto, en enkel smør- og ostesauce, lynstegte cherrytomater eller en klassisk carbonara.

Tørret pasta passer bedre til kraftige og langtidssimrede tomatsaucer eller kødbaserede ragùer.

Brug rigeligt vand og salt det rigtigt
Brug mindst 1 liter vand pr. 100 gram pasta. Salt vandet rigeligt – det skal smage som en mild bouillon. Tilsæt gerne saltet lige før vandet begynder at koge, så det opløses bedre og ikke slider på gryden.

Kog ikke for længe
Følg pakkens anvisning, men smag allerede et minut før. Pasta må gerne være al dente, altså med lidt bid. Koger du den helt færdig, bliver den hurtigt kedelig og blød i retten.

Gem lidt af kogevandet
Inden du hælder vandet fra, så gem en kop af det. Det indeholder stivelse og virker som en naturlig emulgator i saucen. Brug det til at justere konsistensen, når du vender pastaen med saucen.

Vend pastaen i saucen – ikke omvendt
Det vigtigste trick: hæld ikke sauce oven på pastaen på tallerkenen. Vend den afdryppede pasta direkte ned i gryden med sauce, og lad den simre et minut eller to, så den suger smag til sig. Tilsæt evt. lidt pastavand og lad det samle sig.

Tilsæt ost og smør til sidst
Vil du bruge parmesan, pecorino eller en klat smør? Det skal først i, når gryden er taget af varmen. Så smelter det stille og roligt og giver en cremet konsistens, uden at skille.

Tips til pastasalat
Skal pastaen bruges kold, må du gerne skylle den – men kun kort. Brug koldt vand og rør lidt olie i bagefter, så den ikke klistrer. Pastaskruer og penne egner sig godt til salater.

Uanset om du laver en hurtig hverdagspasta eller en middag til gæster, kan disse små detaljer gøre en kæmpe forskel. Og så smager det pludselig som noget, du kunne have betalt for på restaurant.

Lignende indlæg