Billede kilde: Billede af Katharina Klinski fra Pixabay
Stinco di Manzo eller Stinco di Vitello for henholdsvis okse- eller kalveskank. Skanken er knæet, i dette tilfælde et okse- eller kalveknæ, der bruges til at lave simreretter, hvor kødet bliver meget mørt og smagfuldt.
Ingredienser:
- Til Stinco di Manzo:
- 1 okseknæ (ca. 1-1,5 kg)
- 1 stor løg, groft hakket
- 2 gulerødder, skiver
- 2 stængler bladselleri, skiver
- 3 fed hvidløg, knust
- 1 glas rødvin (ca. 250 ml)
- 1 liter oksefond (eller vand)
- 1 lille buket frisk timian
- 1 lille buket frisk rosmarin
- 2 laurbærblade
- Salt og peber efter smag
- 2 spsk rapsolie
- Til Salaten:
- 2 gulerødder, skiver eller revet
- 2 stængler bladselleri, skiver
- 1 lille rødløg, tyndt skivet
- 2 spsk rapsolie
- 1 spsk rødvinseddike
- Salt og peber efter smag
- En lille håndfuld frisk persille, hakket
Fremgangsmåde:
- Forbered Stinco di Manzo:
- Forvarm ovnen til 160°C (140°C varmluft).
- Varm rapsolien i en stor, ovnfast gryde over middel varme.
- Brun okseknæet på alle sider, indtil det er gyldent. Tag det ud af gryden og læg det til side.
- I samme gryde tilsæt løg, gulerødder, bladselleri og hvidløg. Sauter, indtil grøntsagerne er let brunede.
- Tilsæt rødvin og lad det koge i et minut for at fordampe alkoholen.
- Læg okseknæet tilbage i gryden. Tilsæt oksefond (eller vand) så det næsten dækker knæet. Tilsæt timian, rosmarin og laurbærblade. Krydr med salt og peber.
- Bring gryden til kog, dæk med et låg, og sæt gryden i ovnen. Lad det simre i 2-3 timer, eller indtil kødet er meget mørt og let falder af knoglen.
- Forbered Salaten:
- Bland gulerødder, bladselleri og rødløg i en skål.
- I en lille skål, bland rapsolie, rødvinseddike, salt og peber. Hæld dressingen over grøntsagerne og rør godt rundt.
- Tilsæt hakket persille og bland igen.
- Servering:
- Tag okseknæet ud af gryden og lad det hvile i et par minutter før skæring.
- Skær kødet fra knoglen og server det med den friske salat og eventuelt lidt af den reducerede fond hældt over kødet.
Tips:
- For en ekstra smagfuld sauce kan du reducere fonden i gryden, efter at knæet er taget ud. Kog den indtil den bliver tykkere, og hæld den over kødet ved servering.
- Salaten kan varieres med andre friske ingredienser efter sæson og personlig smag.
Denne opskrift giver en klassisk italiensk ret, hvor det møre okseknæ og den friske salat komplimenterer hinanden perfekt.