Spring til indhold

Fascinerende fakta om Mozart + en playliste

Billede af Leonhard Niederwimmer fra Pixabay

At opdage lidt om manden bag musikken bidrager kun til at højne hans storhed.

Han blev døbt som Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart.

At lytte til hvert stykke musik komponeret af Mozart ville tage cirka 202 timer.

Overraskende nok havde Mozart en forkærlighed for billard. Da han døde i 1791, var et billardbord med fem kugler og tolv køer blandt hans ejendele.

Interessant nok kunne Mozart som barn ikke lide trompeten, men udviklede en stærk forkærlighed for klarinetten. Han skrev endda sit første koncertstykke for klarinetten i en alder af kun 5 år.

Hvis du nogensinde har brug for et eksempel på, hvordan løn ikke måler ens værd, behøver du kun se på Mozart, der tjente mindre end halvdelen af, hvad hans forgænger ved hoffet hos Joseph II i Salzburg tjente.

Efter et kort fravær vendte Mozarts tidligere beundrer, den tyske sopran Aloysia Weber, sig tilsyneladende fra ham. Som reaktion udtrykte han sine følelser gennem en sang og endte med at gifte sig med hendes søster, Constanze.

Det menes, at flere af Mozarts kompositioner indeholder frimurerisk symbolik, herunder hans elskede opera, Tryllefløjten.

Mozarts påståede ærkefjende var den italienske komponist Antonio Salieri, i det mindste ifølge filmen AMADEUS fra 1984, som endda antydede, at Salieri forgiftede Mozart, hvilket førte til hans død.

Der er ikke mindre end 118 teorier om Mozarts død, hvilket gør at den præcise årsag til hans død, i en alder af 35 år, stadig ukendt.

Mozart havde en stær som kæledyr, der inspirerede ham til at skrive en sang. I sin notesbog dokumenterede han en melodi, der oprindeligt blev sunget af stæren, hvilket blev grundlaget for hans 17. klaverkoncert.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.